Buren

Wij wonen in Nederland in de meeste gevallen dicht op elkaar. Dat betekent dat we aan alle kanten omringd zijn door buren en dat we zelf ook ‘de buren’ zijn. Vaak wonen we in goede harmonie in onze straten en wijken, maar niet altijd. Heeft u een probleem met uw buren of hebben uw buren een probleem met u? In de meeste gevallen kunnen deze problemen snel opgelost worden door een goed gesprek, begeleid door een mediator.

Hoe werkt burenbemiddeling?

Misschien bent u nog voldoende ‘on speaking terms’ met uw buren om samen het besluit te nemen om hulp te vragen bij het oplossen van uw burenprobleem. Dat is een mooie uitgangspositie want dan bent u er op tijd bij om escalatie te voorkomen. In dat geval spreekt u samen af bij wie u hulp wilt zoeken en maakt één van beiden de afspraak voor het eerste gesprek.

Vaker komt het echter voor dat de relatie met de buren al niet meer goed is of zelfs al is uitgelopen op ruzie. In dat geval neemt één van beiden contact op met de mediator. De mediator maakt dan eerst met de afzonderlijke buren een eerste afspraak voor een intakegesprek. De mediator informeert dan de andere buur over het feit dat u hulp heeft gezocht en vraagt of de buur wil meewerken aan een gezamenlijk gesprek om het probleem op te lossen. Vervolgens maakt de mediator een afspraak met beide partijen voor een eerste gezamenlijk gesprek.